24شهريورتاریخ اخلاق پزشکی در دوره تمدن اسلامی
709- .
خلاصه متن : پزشکان مسلمان ایرانی از دیرباز توجهی ویژه به اخلاق و حکمت عملی داشته اند. رعایت اخلاق پزشکی در آنان منبعث از انوار الهی، سیره نیکوی نبوی و توصیه های مکتب شیعی و همچنین حاصل توجه ویژهای است که آنان به مسائل اخلاقی در حرفه خویش داشتهاند.
پزشکان مسلمان ایرانی از دیرباز توجهی ویژه به اخلاق و حکمت عملی داشته اند. رعایت اخلاق پزشکی در آنان منبعث از انوار الهی، سیره نیکوی نبوی و توصیه های مکتب شیعی و همچنین حاصل توجه ویژهای است که آنان به مسائل اخلاقی در حرفه خویش داشتهاند. این نگرش در پرتو آموزههای اسلامی به ثمر نشسته و در تاریخ پزشکی اسلامی جایگاهی ویژه یافته است. در روزگار ما که حکمت و اخلاق در سویی و علم ومهارت در سویی دیگر قرار گرفته است، چه نیکوست پزشکان مسلملان ایرانی به نیاکان خود اقتدا کنند و راه علم و عمل را همراه یکدیگر بپیمایند.
میراث ارزشمند آنان امروز میتواند در ساماندهی رویکرد نوین مسلمانان به مسائل اخلاق پزشکی مؤثر باشد.این پژوهش اولین اثر در تاریخ اخلاق پزشکی در دوره تمدن اسلامی است که آثار معروف یازده تن از پزشکان پرآوازه دوره اسلامی را مورد بررسی و تحلیل قرار داده و اصول اخلاق پزشکی آن دوره را استنتاج نموده است. از آنجا که بازخوانی و احیای این میراث پربهاء و بهره برداری از آن در حرفه پزشکی میتواند در تنسیق رویکرد نوین مسلمانان به اخلاق پزشکی مؤثر باشد، نشر این میراث و دانش می توان در گسترش آن نقشی پررنگ ایفاء کند.
در کتاب پیش رو که حاصل پژهش استاد فرهیخته جناب حجه الاسلام و المسلمین آقای دکتر اکبر آقایانی چاوشی رئیس گروه اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...(عج) است، برای نخستین بار میراث پربهای مسلمانان در اخلاق پزشکی با رویکردی جامع و با نگاه به مسائل و نظریات معاصر بررسی شده است. این اثر نشان می دهد که حکیمان مسلمان کدام اصول اخلاقی را در حرفه پزشکی مطمح نظر قرار می داده اند و چگونه دستاورد آنان می تواند رهنمون پزشکان روزگار ما باشد.
دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...(عج) با انتشار این اثر امیدوار است میراث پزشکی اسلامی در اخلاق و حکمت عملی بار دیگر احیا شود و پژوهشی هایی از این دست فرهم شود. لذا این دانشگاه براساس وظیفه دینی، ملی و همچنین رسالت سازمانی، دستیابی به یک دانشگاه حکمت بنیاین را در چشم انداز خود قرار داده است. لذا نقش اساسی و بلندمدتی را در جهت توسعه تمدن نوین اسلامی بر خود فرض می داند.